Odds

Oddsen eller beløpet bookmakeren som utbetales bestemmes av det totale beløpet som er satset på begge sider av kampen eller løpet. Den gjenspeiler balansen mellom innsatser på begge sider av arrangementet, inkludert fradraget for kommisjonen til spillestedet.

Man kan spille odds på nesten alle arrangementer, kamper og løp som finnes. I Norge er det mest vanlige å spille på fotball tipping, hesteveddeløp og odds på fotballkamper.

Odds og sannsynlighet

Det å forstå hvordan man skal regne ut odds og sannsynligheten for å vinne er det aller viktigste hvis man vil spille med suksess. Når det gjelder fotball oppgis oddsen i enten desimaler, brøk eller US-odds, men alt avhenger av din preferanse og hvilke marked du spiller på. Disse tre variantene er bare ulike måter å finne den samme sannsynligheten på. Både brøken 2/1 og desimalen 3,0 er den samme prosentdelen 33,33%, og sannsynligheten 0,33. For de fleste spillere som vinner mye er det å kunne lese og forstå ulike odds en basis-kunnskap.

I gambling representerer ikke oddsen på skjermen de sanne sjansene (som bookmakeren forteller deg) for at arrangementet kommer til å gå av stabelen eller ikke og hvem som kommer til å vinne, det er beløpet bookmakeren kommer til å utbetale på spillet hvis du vinner. Ved å formulere oddsen på den måten, vil bookmakeren ha inkludert sin egen fortjeneste-margin som effektivt betyr at utbetalingen en spiller får er mindre enn den som representeres av den reelle sjansen for å vinne. Dette overskuddet er kjent som «over-runden» og er relatert til summen av «odds» på følgende måte:

I et hesteløp med 3 hester, kan for eksempel den sanne sannsynligheten for at hver hest vinner basert på den relative evnen 50%, 40% og 10%. Til sammen utgjør disse tre prosentene 100% og representerer dermed en rettferdig ‘bok’. Den sanne oddsen for å vinne blir da 1-1, 3-2 og 9-1 for hver av hestene.

En studie om fotball slo fast at sannsynligheten for at hjemmelaget ville vinne var generelt 3,4% mindre enn verdien beregnet fra oddsen. For eksempel 46,6% for jevne odds. Det var omtrent 3,7% mindre enn for seier fra de bortelaget, og 5,7% mindre enn for uavgjort.

Man kan spille på de fleste store sportsbegivenhetene i verden

Jo større et arrangement er, desto større er interessen, entusiasmen og oppmerksomheten rundt arrangementet, både før, under og etter. Og jo større arrangementet er, desto flere deler av begivenhetene kan du spille på og satse penger. Så det er bare å gjøre tankene og ideene dine om til spill hvor du til og med kan vinne penger. Når det gjelder store sportsbegivenheter, er det få som er større enn verdenscupen og OL, i alle grener, både sommer og vinter. OL er kanskje den aller største sportsbegivenheten i verden. Det finnes ingen annen turnering som har så mange deltakere fra så mange land som deltar i så mange forskjellige idretter samtidig. Bare tenk på disse idrettsutøverne som har blitt verdensberømte superstjerner på grunnlag av OL-prestasjoner: Usain Bolt, Michael Phelps, Jesse Owens, Carl Lewis og vår egen Johan Olav Koss, bare for å nevne noen. I Norge er vinter-OL helt klart det største, men det betyr jo ikke at vi ikke ser frem til sommer-OL.

Sommer OL

OL har bred mediedekning hele døgnet, og du kan følge alle lag og idrettsutøvere du har satset penger på. Du kan spille på et nesten absurd antall forskjellige grener, deltakere og øvelser. Fra de største og mest populære som fotball, tennis, golf og basketball til grener som i stor grad kun får mye oppmerksomhet under OL. Slik som gymnastikk, roing, bueskyting og svømming.

Vinter OL

“Vårt eget” OL, vinter OL, arrangeres også hvert 4. år. Så du trenger aldri å vente mer enn to år mellom hver utgave av de olympiske leker. Når det endelig er klart for vinter-OL igjen, er det på tide å rydde bordet i langrenn, utfor, curling og skiskyting. Sistnevnte er forresten en fantastisk sport å spille på med Live odds.

 

Helt til slutt

Markedet for sportsbetting har gjennomgått en stor endring de siste årene, men på noen områder er ting fremdeles som de alltid har vært. Du finner derfor noen retningslinjer som spillerne aldri avviker fra. Enten om du vinner eller taper, bør du alltid ha et budsjett og en oversikt over spillene dine. Slik kan du analysere dine egne styrker og svakheter på et senere tidspunkt og lære av de feilene du gjør, men også se hva du har gjort riktig. Å utarbeide og følge en spesifikk plan for innsatsene du setter er en god måte å gjøre dette på.

Men det aller viktigste er fortsatt at du aldri spiller for mer enn du har råd til å tape.

Recent articles