Categories
Guider

5 av de mest ekstreme veddemålene noensinne

Veddemål har alltid vært en del av menneskets natur, men noen ganger tar folk det til det ekstreme med bisarre og uventede innsatser. Mens mange satser på tradisjonelle sporter eller casinoresultater, er det noen som tar det ett steg videre. Fra sportslige prestasjoner til personlige utfordringer, ser vi her nærmere på noen av de mest bemerkelsesverdige veddemålene som har sett dagens lys.

1. Rivaliserende fotballspillere med veddemål for veldedighet

I noen tilfeller er det penger involvert, men ikke alltid i form av tradisjonelle pengespill på oddsen. Ifølge informasjon på sikrebettingsider.com er det mange nordmenn som satser på målscorere i fotball. Et eksempel på dette er når Rosenborgs Pål André Helland og Vålerengas Muhamed Keita før 2017-sesongen inngikk et spill om hvem som ville score flest mål i løpet av sesongen. Innsatsen var enkelt og greit 10 000 kroner til et veldedig formål.

Etter mye ord og selvsikkerhet frem og tilbake, var det Helland som endte opp med å score flest mål i løpet av sesongen. Som et resultat måtte Keita donere beløpet til veldedighet, som han endte opp med å gi til Barnekreftforeningen. To år senere ønsket Keita revansj og omkamp gjennom en ny runde. Disse veddemålene fikk mye oppmerksomhet og ble et eksempel på hvordan konkurranse kan brukes til å støtte gode saker. Det skapte også ekstra spenning mellom rivaliserende lag, og flere supportere tok til sosiale medier for å diskutere slike veddemål.

2. Tatovering som følge av tapt veddemål

Det er ikke alltid det spilles om penger; av og til er det noe annet som står på spill, hvor blant annet tattoveringer er en klassiker. Et eksempel på dette er når Discovery-ekspert Joacim Jonsson i 2020 «gikk på en kjempesmell» og endte opp med en ny tatovering på grunn av et feilaktig veddemål. Dette kan være en typisk konsekvens blant både eksperter og venner som driver med ulike former av tipping på oddsen, selv om de fleste nordmenn holder seg til tradisjonelle pengespill.

Jonsson var i sin sak bombesikker på at Sandefjord skulle rykke ned og inngikk enkelt et veddemål på TV om at hvis de klarte å holde plassen sin, skulle han tatovere en blåhval. Ettersom de klarte seg, måtte han stå for det han hadde sagt, og endte opp med en hvaltatovering på skulderen – eller en «knølhval» som han selv kaller den. Uansett ble det et minne for livet, og kanskje en påminnelse om når og hvordan man skal være veldig bestemt på sine spådommer.

3. Ekspertens spådom som slo feil

Det er dog ikke alltid at det står tatoveringer på spill. Noen ganger kan enkle spådommer bli til joviale veddemål mellom venner. I hvert fall var det slik det virket når Viaplay-ekspert Petter Veland i 2023 utfordret fotballspilleren Jørgen Strand Larsen med en spådom om hans prestasjoner i Celta Vigo. Det hele startet med at Veland ikke var så veldig optimistisk til hvordan Larsen skulle prestere før den nye sesongen, og enkelt svarte nei på om han skulle klare et tosifret antall scoringer i La Liga for Celta Vigo.

Med dette angret han seg fort på, etter hvert som Larsen fikk inn mål og Celta Vigo lå fint an i ligaen. Etter hvert som det ble et slags veddemål mellom de to mennene, ble de enige om at, dersom Larsen klarte minst 10 mål, måtte Veland reise til Spania og løpe doggies på treningsfeltet til Vigo. Larsen endte til slutt opp med 13 seriemål, men det er uvisst om Veland gjennomførte utfordringen. Lagets trener – som var kjent for sine løpeøkter – fikk nemlig sparken fra laget og tok dermed med seg mye av motivasjonen for den originale straffen. 

4. Store gevinster på unike spilleobjekter

I disse dager er det også slik at man kan plassere veddemål på det meste, spesielt dersom man utforsker mulighetene på nett. Her er det ikke bare tradisjonelle idretter og spilleobjekter som gjelder, men også unike muligheter for å tenke ut resultatene av ulike begivenheter verden over. Et godt eksempel på dette er presidentvalget i USA, alltid skaper mye debatt og interesse også her til lands.

Selv om Trump er veldig omdiskutert i dag, var det nok ikke så mange nordmenn som virkelig trodde – eller hadde satt seg inn i – at han kunne bli president. En nordmann tjente dog godt på dette. Henry Østhassel fra Vanse satset nemlig det han kalt «godt over 150 000 kroner» på at Trump skulle vinne. Og da han gjorde det, og satt igjen med en utbetaling på 352 000 kroner. Siden den gang er det flere som har satset på nettopp Trump-seier og andre politiske resultater med gevinst. 

5. Mann satset på sin egen død – og vant

Det finnes mange eksempler på unike og til tider ekstreme veddemål i Norge, men selvfølgelig enda flere dersom vi ser til utlandet. Et spennende eksempel er en britisk mann som rett og slett satset på sin egen død – og vant. 58-år gamle Jon Matthews fra Milton Keynes, Bucks, ble diagnostisert med en alvorlig sykdom, men var overbevist om at han ville overleve lenger enn legene spådde. Han inngikk et veddemål med et spillselskap om at han ville leve minst ett år til.

Han forteller selv at han kontaktet William Hill og plasserte et veddemål. De sjekket alle fakta, og ga 50/1 i odds. Han veddet 100 pund og når han overvelde, satt han igjen med en gevinst på 5 000 pund. Halvparten av dette ga han til kreftorganisasjonen MacMillan. Veddemålet fikk stor oppmerksomhet i britiske medier, og mange stilte spørsmål om etiske sider ved slike veddemål. Det er et av de mest uvanlige tilfellene hvor en person har brukt gambling som en form for motivasjon til å kjempe mot sykdommen.

Konklusjon

Disse historiene gir kun fem raske eksempler på hvordan veddemål kan ta mange former, fra humoristiske utfordringer til alvorlige, livsendrende beslutninger både her til lands og i resten av verden. Noen ganger fører disse veddemålene til store gevinster, mens andre ganger resulterer de i permanente minner i form av tatoveringer eller veldedige donasjoner. Uansett illustrerer de menneskets kreativitet og vilje til å ta risiko – ofte med overraskende resultater.